TOP-RESOURCES

WORK WITH AN ARCHITECT

 


FIND AN ARCHITECT

< Back to Results

Humphries Poli Architects

Humphries Poli Architects (HPA) is a creative force designing livable communities that inspire, sustain, and bring joy.

HPA is a professional corporation founded in 1994 with a commitment to leadership in architectural design excellence. Expertise in architecture, urban design, interiors, and preservation complements a well-rounded project approach and results in fresh and thoughtful solutions. The firm is directed by principals Dennis Humphries, AIA and Joe Poli, AIA. The firm and leadership have been consistently recognized as a benchmark in the areas of design, leadership, professional practice and community service.

Perhaps most notable among these achievements is the AIA Western Mountain Region Firm of the Year Award. This distinction follows their past selection as AIA Colorado Firm of the Year and the AIA Denver Firm of the Year. In 2018 HPA received a “Notable In Denver” for the Montezuma County Courthouse. These acknowledgements are among over 60 awards we have received for our leadership and work now in our 25th year of practice.

ADDRESS: 1655 Grant Street, Denver, Colorado
PHONE: (303) 607-0040
WEBSITE: http://www.hparch.com

TYPES OF WORK: Adaptive Reuse / Historical Preservation, Civic/Cultural, Commercial, Design Build, Education, Interiors, Mixed Use, Remodeling/Renovation, Residential – Multi-Family, Sustainability

PRODUCTS/SERVICES:

AREA: Denver Metro
FIRM SIZE: Medium (11-30)
YEAR ESTABLISHED: 1994
NUMBER OF LICENSED ARCHITECTS: 12
FIRM PRINCIPALS/CONTACT: Dennis Humphries, AIA / Joe Poli, AIA

 

Humphries Poli Architects Projects

St. Francis Apartments at Cathedral Square, Denver Co

St. Francis Apartments at Cathedral Square, Denver Co

The Saint Francis Apartments at Cathedral Square is a 50-unit multi-family project in Denver, Colorado. This is a $8.5 million project consisting of 50 units of multifamily supportive housing within 44,600 sq. ft. This surgical infill project placed 6 floors of living space on a 9,900 site. The project utilizes a tried and true Housing First model to combat homelessness and provides permanent supportive services necessary to overcome chronic homelessness. This development, consistent with the mission of its namesake, is designed to support the poorest among us and give a sense of peace and place. The project is proximate to a number of services, amenities, and employment—all key factors in the fight against homelessness. The city around St. John’s is rapidly densifying, changing the Cathedral’s historic presence in the urban fabric. A master plan was commissioned to address and embrace these changing conditions, preserving views to St. John’s Cathedral and ensure that a sacred open space, Dominic Park, is retained. This surgical infill project was created from the desire of St. John’s Cathedral leadership to positively impact their community physically and spiritually. With this in mind, the tight site was not an impediment, but gave the designers an opportunity to think outside of the box. The ground floor is animated by materials and rhythms that make the building a partner to the pedestrian life, including a community space that is clad with a glass garage door to invite events and collaboration of neighbors. A confessional-inspired scrim clads the northern façade. A bold geometry of the top floor and roof speak to the vision of opportunity contained within. The architecture is focused on the new building playing a supportive role to the cathedral, the pedestrian environment, and the skyline. This structure consists of a six-story building with podium parking and a lobby, reception, and management functions on the ground floor. Levels 2 -5 contain the bulk of the residential units. All of the community and counseling spaces are located on the 6th floor to best enjoy the inspirational views of the State Capital and the Rocky Mountains.

Park Street Elementary, Denver Public Schools

Park Street Elementary, Denver Public Schools

Designed to inspire wonder in all of its occupants, this elementary school project acts as the heart of the community both during and after school hours. Working closely with the design advisory group (DAG), the design team harnessed the community’s vision to create an environment children would be excited to experience, and a space that would facilitate outdoor community events. The scope consisted of creating a new 90,000sf ECE through 5th grade elementary school with the potential for 6th through 8th expansion. Student’s excitement is meant to be sparked from the moment they arrive at school. Buses travel past a dynamic building elevation which goes through a wondrous color transformation when viewed from various angles. Unique geometries and textures were used throughout the buildings massing to further stimulate student’s creativity and curiosity. Once inside the school, children are given ample volume to expand their thoughts with multiple double height spaces. These areas provide a connection to nature with expansive window walls containing views of the Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge (RMANWR) as well as the Rocky Mountains. In addition to being flexible for ever-changing needs, spaces throughout the building have been uniquely designed to foster continuous learning. Exposed structural elements and MEP systems in intentional locations will allow the building itself to become a learning experience for students. Five shared learning spaces were purposefully interjected within the common areas to provide collaborative teaching environments. The school has created a landmark gateway to welcome the community and further integrate with the neighborhood. The building’s footprint creates semi-protected outdoor spaces for year round student and community use. The west courtyard has natural elements which act as play areas as well as seating for the outdoor stage and movies in the park. Plaza space has been provided for outdoor learning possibilities and community events. A community garden was provided to further connect the school with its neighborhood. Denver Public Schools commitment to the natural environment is culminated in their rooftop solar array which will provide approximately half of the buildings power.

Montezuma County Courthouse

Montezuma County Courthouse

2018 AIA Colorado Notable in Denver Award Winner. The Montezuma Combined County Courts is located in the southwest corner of the state, and the nearest town to Mesa Verde National Park, in Cortez, Colorado. Situated on a seven acre site just north of town directly across from the current County Sheriff, the building bisects the high point of the site and will be integrated into the existing site topography, creating a balanced site with terraced parking, bioswale and natural vegetation. The concept of the building is a derivative of Mesa Verde. A Kiva element near the main public entry defines the entry plaza and functions as a public community room when not in use as a jury assembly room. The overall wedge like form of the main building is symbolic of the plains rising to meet the mountains while abstractly referencing the crevice in the Mesa Verde mountainside. The significant overhang on the SE façade of our building refers to the recess in the mountain where Mesa Verde is located. The solidity of massing and repetition of punched openings in the wall below the overhang is reminiscent of the exterior aesthetic of the dwellings within Mesa Verde. The main exterior building materials will consist weathering steel metal panels on the walls and roof, a light colored stucco finish, and multiple types of glazing. Overall the intent is to create a progressive courthouse that derives its aesthetic from a contemporary interpretation of the traditional southwestern architectural vocabulary. The proposed project consists of one single story building of approximately 32,450 SF with an adjacent sally port. The intent of the development is to consolidate and modernize elements of the 22nd Judicial District of Colorado into one building. The main level of the building will contain four courtrooms, various administrative support offices, and the offices of the probation department. In addition to the building’s main level, a sub-grade lower floor will also be constructed to create a secure route for transporting incarcerated suspects into the building via the secure sally port. The project has a large amount of open space (59% of site) and was able to achieve an exemplary performance credit for LEED. They achieved 43% Indoor Water Use Reduction.

Search Results

Total Records: 842